WATT FITNESS - Győr: fitness terem, konditerem, edzőterem, funkcionális tréning, alakformáló edzés, zsírégető edzés, kondícionáló edzés, erőnléti edzés, alakformálás, zsírégetés...
WATT FITNESS - Győr: fitness terem, konditerem, edzőterem, funkcionális tréning, alakformáló edzés, zsírégető edzés, kondícionáló edzés, erőnléti edzés, alakformálás, zsírégetés...
WATT FITNESS - Győr: Hasznos...
 
 

TUDNIVALÓK, TIPPEK, ÖTLETEK...

A kalóriamérleg titka

 
 
 
A KALÓRIAMÉRLEG TITKA:
 
 
Elképesztő mennyiségű csodadiéta, tipp és stratégia van arra, hogy hogyan szabaduljunk meg a felesleges testzsírtól, illetve hogy az egyáltalán ne alakuljon ki. Mindig vannak tanulmányok , melyek az adott módszer hatékonyságát bizonyítják ,- az „ananász diétától” a „zsírégető pulzustartományig”.
 
 
A komplex probléma megoldásában az egyes, izolált, kis változtatások azonban nem segítenek,- a testzsír csökkenés nem fog bekövetkezni pl. ha:
- napi 2 liter zöld teát megiszunk
- napi 1,5-2 órát edzegetünk „zsírégető tartományban”
- megeszünk napi 2 grapefruitot
- L-carnitint iszunk literszám
 

Miért nem hozzák meg a várva várt eredményt?
 
Mert ezek a testzsír csökkentésnek csak a „kis fogaskerekei”!
Ha az alapvető törvényen, a „nagy fogaskeréken” nem változtatunk, akkor a sok kis fáradozás hiábavaló, hosszútávon eredménytelen.
 
A „nagy fogaskerék” a KALÓRIAMÉRLEG, mely ugyanúgy működik, mint bármely más mérleg.
- Ha többet viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a „javak” gyarapodnak, vagyis, ha egy Bankszámlára befizetünk, akkor több pénzünk lesz, ha több kalóriát eszünk, mint amennyit elégetünk, hízni fogunk.
( teljesen mindegy, h. eszünk-e „zsírégető tablettát”, vagy hány „alakformáló órán” veszünk részt…ha a lényegen nem változtatunk!)
- Ha többet használunk fel, mint amennyit beviszünk, a „javak” csökkennek, vagyis, ha a bankszámlánkról költünk, fogyni fog a pénzünk, ha több kalóriát használunk fel, mint megeszünk, fogyni fogunk.
 

És alapvetően MINDEN EMBER így „MŰKÖDIK” BIOLÓGIAILAG!
Vannak, bizonyos betegségek és állapotok, melyek kicsit ezt befolyásolják, de ebbe most ne menjünk bele, hogy mi volt előbb, „a tyúk vagy a tojás”.
 
 
Csak, ha a KALÓRIAMÉRLEG NAGY FOGASKEREKE elkezd forogni, akkor mozdulnak meg az egyes „kis intézkedések” kis fogaskerekei, önmagukban nincs hatásuk.
 
 
Hogyan kell a nagy fogaskereket forgatni?
Ha a testzsír% csökkentés a cél, akkor negatív kalóriamérleget kell létrehozni, vagyis többet felhasználni, mint amennyit magunkhoz veszünk,- erre két lehetőség van, de valójában csak egy az ideális!
- többet edzünk, aktívabbak leszünk, hogy több kalóriát égessünk el
- ugyanannyit edzünk, mint eddig, de kevesebb kalóriát viszünk be
 
 
Végtelenül egyszerűnek tűnik, azonban mégsem az,- nem mindegy, hogy MIT és HOGYAN
SPORTOLUNK, mennyire vagyunk aktívak a munkánk és szabadidős tevékenységeink során, milyen az ételeink összetételi aránya ( szénhidrát, zsír, fehérje, vitaminok, ásványi anyagok)
 
A cél a kis kalóriadeficit,- a „lassú”, de tartós fogyás!
Ha túl nagy a kalóriadeficit, az bekapcsolja a szervezet védekező mechanizmusát, vagyis átáll raktározásra. Ha túl kevés kalóriát viszünk be, a szervezetünk azt hiszi, hogy éhínség van és óvintézkedésként lelassítja az alapanyagcserét, vagyis először fogyni fogunk, de ha visszaállunk normál táplálkozásra, akkor hízunk kamatostól, mert az anyagcserénk a lelassult állapotban marad. Ráadásul a hirtelen kalóriamegvonás miatt izomzatot is veszítünk, az izomzat pedig „kalóriaégető-gyár”. Vagyis, ha hosszú és minőségi életet szeretnénk élni, akkor csakis az első lehetőséget választhatjuk: IDEÁLIS TÁPLÁLKOZÁS ÉS IDEÁLIS EDZÉS !
 
 
 
 
KALÓRIAFORGALOM= ALAPANYAGCSERE + MUNKAVÉGZÉS ENERGIASZINTJE
                                         
                                            + SZABADIDŐS TEVÉKENYSÉG ENERGIASZINTJE
 
 
 
 
Alapanyagcserét befolyásolja:
- korunk
- nemünk
- testsúlyunk
- testmagasságunk
- izomtömegünk
 
Minél nagyobb az izomzatunk, annál gyorsabb az alapanyagcserénk, vagyis több kalóriát égetünk el, ha izmosak vagyunk. Izomzatunk a nap 24 órájában energiát használ fel, mint egy „kalóriaégető gépezet”.
Egy izmosabb ember, rendkívüli módon befolyásolja a kalóriamérlegét és ezzel jobbak az esélyei, hogy szálkásan izmos maradjon extra „energia befektetés” nélkül, megfelelő edzéssel és táplálkozással. ( és itt az egészséges méretű izomzatot értem, mely tervszerű, hatékony edzéssel elérhető!)
 
 
Munkavégzés energiaszintje azt jelenti, hogy kinek milyen jellegű a munkája, nyilván ülőmunkát végezve kevesebb kalóriát égetünk, mint fizikai munka során.
 
Szabadidős tevékenységünk energiaszintje is nagymértékben befolyásolja a kalória felhasználásunkat, - kanapén TV előtt fekve kevesebb energiára van szükségünk, mintha fogócskázunk a játszótéren gyerekeinkkel, vagy lifttel közlekedve úgyszintén, mint lépcsőn gyalogolva…
 
Melyik a legmegfelelőbb mozgásforma az energiafelhasználás befolyásolása szempontjából?
 
Az erő és kardió edzés együttesen,- vagyis az erőállóképességi edzések!
 
- A hosszú élet előfeltétele az egészséges szív és keringési rendszer.
- A megfelelő izomerő pedig szavatolja a hosszú élet minőségét, mivel enélkül az erő nélkül a mozgás nem 
  lehetséges. ( Pl. idős korban lépcsőre felmenni…)
 
 
 
 
 
A kalóriamérleg titka
 
 
Facebook megosztás iWiW megosztás Twitter megosztás MySpace megosztás
 
 
WATT FITNESS - Győr: Hatékony, időtakarékos edzések Neked! - Kettlebell, TRX, Hot Iron, CrossFIT, Boot Camp, Gerinctorna, Személyi edzés...
WATT FITNESS - Győr: fitness terem, konditerem, edzőterem, funkcionális tréning, alakformáló edzés, zsírégető edzés, kondícionáló edzés, erőnléti edzés, alakformálás, zsírégetés...