Lacaféle-finom paleokenyér
20 dkg lenmagliszt
5 dkg őrölt vagy kicsire darabolt tökmag/dió/mandula/szezámmag ízlés szerint
1 tk. sütőpor (gluténmentes) vagy szódabikarbóna
1 kk. só
1-2 tk. fűszer ízlés szerint
4 egész tojás
1 nagy e.k. kacsazsír/libazsír/kókuszzsír ízlés szerint
1,5 dl víz
Fűszer: magyarosan: paprika,sáfrány,szeklice,majoranna,őrölt kömény….
mediterrán: bazsalikom,oregáno,kakukkfű…
Sütőt melegítsd elő 180°C-ra.
Fűszereket, magokat keverd össze egy tálba.
Másik tálba keverd el a tojást, zsírt, vizet. Utána a 2 tál tartalmát egyneművé, tésztaszerűvé keverd jól össze, gyúrd össze. A massza legyen nedves, könnyen gyúrható, de nem folyós. Formázz belőle repedésmentes (jól simogasd el) kenyeret, kizsírozott 30x25cm-es tepsibe helyezd el, és süsd kb. 40 percig 180°C-on. Ha megsült, rácsra helyezve hűtsd ki, h. az alja is tudjon szellőzni.